Benedictine
is een alcoholische kruidendrank met een alcoholpercentage van 40%, uit
de Franse kustplaats
Fécamp,
gelegen in Normandië, ontstaan uit een door een monnik gebrouwen elixer.
Geschiedenis
Het ontstaan van de Bénédictine voert terug tot de
Renaissance toen een
Venetiaanse monnik van de Abdij van
Fécamp,
Dom Bernardo Vincelli, een elixer creëerde van 27 verschillende
planten en kruiden
verzameld uit alle windstreken. Dit elixer werd zeer gewaardeerd aan het
hof van de Franse koning Frans I en de -mede daardoor zo populair
geworden- drank werd tot het eind van de 18e eeuw door Benedictijner
monniken gefabriceerd.
Door de verwarring en chaos tijdens de
Franse Revolutie was
het recept bijna voorgoed verloren geraakt. In 1791 kocht een notabel
uit
Fécamp een 16e eeuws
manuscript met het recept voor het elixer. Het manuscript kwam in zijn
bibliotheek terecht, waar
Alexandre le Grand (een
ver familielid van de notabel) in 1863 het geheime recept bij toeval
terugvond. Het lukte hem uiteindelijk om het recept te ontcijferen en de
mysterieuze likeur opnieuw te maken. Hij moderniseerde het recept en
noemde het Bénédictine.
Zijn likeur werd uitzonderlijk populair: in 1873 bereikte de productie
bijna de 150.000 flessen per jaar. Door dit succes besloot
Alexander le Grand in
juni 1876 tot het oprichten van de firma Bénédictine SA met een
startkapitaal van 2.200.000 francs.
In 1882 besloot
Alexandre le Grand een
uniek gebouw te laten bouwen om de distilleerderij in te huisvesten: een
Paleis-Museum. Op deze bijzondere plaats wordt de likeur nog steeds
gemaakt. Het paleismuseum staat aan de voet van de rotsen in Fécamp en
kijkt uit over Het Kanaal. Alexandre le Grand wilde dat het gebouw een
gecombineerde functie kreeg, als
museum
en als distilleerderij. Als
museum
herbergt het een grote collectie kunst uit de 14e, 15e en 16e eeuw en
regelmatig zijn er tentoonstellingen van moderne kunst.
Het paleis, ontworpen door de architect Camille Albert, werd voor het
eerst in gebruik genomen in 1888. Vier jaar later werd het door brand
verwoest en onmiddellijk daarna herbouwd in zijn huidige vorm, een
mengsel van gotische- en renaissancekunst.
Productieproces
Dankzij het langdurige productieproces en de zorgvuldige
bereidingswijze volgens oud recept is Bénédictine van constante
kwaliteit. Na distillatie van de likeur in koperen ketels volgt een
lange rijpingstijd in grote eikenhouten vaten in donkere kelders.
Kruiden
De gebruikte kruiden voor de fabricage van Bénédictine
zijn onder andere: angelica, hysop, jeneverbes, mirre, saffraan, aloë,
arnica, thee, tijm, koriander, kruidnagel, citroen en kaneel. Deze
kruiden geven Bénédictine zijn unieke smaak en aroma. De totale lijst
van kruiden is nog steeds een goed bewaard geheim.
Gebruik
Bénédictine kan gebruikt worden in desserts, sauzen en
velerlei gerechten met groenten, vlees, zeevruchten of kip. Cocktails
waar onder meer bénédictine in zit:
- Oriënt-Express
- Sunny day
- Crazy Ben
- Singapore sling
- Moonstar
- Benedictine café (enigszins vergelijkbaar met Irish coffee)
- Benedictiner jus d’orange |